Tuesday 12 November 2013

Ce-am fi făcut fără Facebook?

Aţi observat că în ziua de azi este mai ușor să rezolvi lucrurile prin intermediul Facebook, decât prin discuţii transparente face to face?

Am fost la un moment dat prietenă pe Facebook cu un fost coleg de facultate, care bănuiesc că într-un timp a avut foarte mult timp liber căci îmi umplea news feed-ul cu bancuri sau imagini deocheate. Acum să nu credeţi că sunt vreo pudică... nuuu, departe de mine gândul acesta. Apreciez o glumă bună, dar când trecem o anumită limită, a bunului gust să-i zicem, eu personal zic STOP. Aşa se face că... i-am dat Unfriend. Poate ar fi trebuit să-l avizez cumva, dar am preferat soluţia mai simplă, nu neapărat cea mai bună...
Ulterior omul şi-a dat seama că i-am dat Unfriend și mi-a cerut din nou prietenia, dar nu am considerat de cuviinţă să i-o mai dau...

Mi s-a mai întâmplat să dau Unfriend şi la persoane pe care le simţeam ca fiind un fel de supervizori. Aveau acces la viaţa mea personală, dar nu împărtăşeau nici măcar o poză de profil pe contul lor...

Altădată, o cunoştinţă despre care ştiam că este într-o logodnă şi că urma să se căsătorească went from being in a relationship to it's complicated. Minunea mi-a fost mare, atât mie cât şi celorlalţi prieteni comuni, pentru că ştiam că relaţia se desfăşura de foarte mult timp şi chiar vedeam în ei un cuplu solid. Nici în ziua de azi nu înţeleg de ce a preferat să ne înştiinţeze aşa sec, prin schimbarea statutului pe Facebook. Nu mi-aş fi dorit o explicaţie elaborată, dar mi-ar fi plăcut să ştiu măcar motivul.

Recent mi s-a dat şi mie Unfriend dintr-un motiv absolut hilar, cel puţin după criteriile mele. De fapt motivul este o formă de înăbușire a unei frustrări. Aşa fac în genere persoanele culte, mature, cu experienţă de viaţă... nu discută problema pe care o au pentru că e mai simplu să dea Unfriend...
Lăsând ironia la o parte, este limpede că dacă unui om nu-i mai face plăcere să te aibă prin lista de prieteni şi să împărtăşească lucruri cu tine, are la dispoziţie acestă facilitate minunată a Facebook-ului, pe care este liber să o folosească. Din acest punct de vedere nu am ce comenta, pentru că aşa cum am scris mai sus şi eu am folosit-o când am crezut de cuviinţă!

Cu toate acestea mă întreb:
1. cum am proceda în situaţiile mai sus expuse dacă nu am avea Facebook?
2. aşa facem şi în viaţa de zi cu zi, dăm cu mătura şi apoi băgăm mizeria sub preş?
Aştept cu nerăbdare opinia voastră!

P.S. Dincolo de ironia acestei postări ţin să precizez că sunt un mare fan Facebook, pe care îl consider un instrument excepţional de promovare şi informare şi de pe urma căruia până acum eu nu am avut decât de câştigat. Sper să nu-mi schimb părerea vreodată.
Geacă :: Bershka via Kurtmann | Pulover :: via miniPrix | Jeans :: via miniPrix
Ghete :: via miniPrix | Geantă :: Reserved | Ochelari :: via miniPrix




27 comments:

  1. Nu-i asa ca e superba in realitate parka? Eu una nu ma mai satur de ea! :P
    Imi place foarte mult puloverul, chiar daca e barbatesc (parca asa ai scris pe FB).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da... m-aș culca cu ea îmbrăcată.
      Puloverul este bărbătesc, dar îl ador!

      Delete
  2. eu foarte rar dau unfriend. mai bine il scot din news feed, ceea ce poate face pe profilul oricaruia daca dai click pe "friend" si debifezi "Show in news feed" ; astfel eu nu trebuie sa ma uit la pozele proaste sau commentariile de ura etc, si nici individul nu isi da seama ca am ceva problema cu el/ea. BTW ador geaca! :)



    Saci
    ChocolateFashionCoffee
    ChocolateFashionCoffee Facebook Page

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da... este o variantă diplomată de abordare... Mulțumesc!

      Delete
  3. Vai, cat de bine arata geaca si ce frumos o pui in valoare! Pe mine nu ma avantajeaza un astfel de model. Tie iti vine perfect!:) Tot la Kurtmann i-am comandat sotului meu, recent, o jacheta! Ai vazut ca l-am convins sa se lase pozat? :)))

    Nu m-am aflat intr-o situatie similara celei despre care vorbesti. Se deduce ca Facebook-ul ne ofera (intr-un mod indirect, cumva) puterea pe care noi nu o avem, puterea de a spune oamenilor parerea pe care o avem despre ei; sau...e ca si cum convenientele sociale, complezenta ar disparea!:)) Intrebai cum am proceda daca nu am avea FB! Pai, cel mai probabil, nu am fi avut cunostinta de situatiile care ne "determina" sa apasam butonul Unfriend; in speta prezentata de tine, nu ar mai fi existat agresiunea cu pricina din partea tipului respectiv!

    Te pup, Lucia!
    Ilda
    Lavender Thoughts

    ReplyDelete
  4. Eu nu accept ca prieteni decat oameni care imi spun ceva, pe care ii cunosc, personal sau virtual. Imi place facebook-ul pentru ca pot pastra legatura cu persoane pe care le vad mai rar.

    ReplyDelete
  5. Mi-a placut articolul, da ca sa iti raspund la ultima ta intrebare, chiar nu ma deranjeaza o actiune unfriend si dupa cazul tau astia nu erau oameni de suflet, lipsa carora te-ar deranja, ma rog un fost coleg de facultate, pe care daca nu aveai facebook nu il vedeai si asa nu e mare pierdere, va vedeti la reuniuni de ani si atat. In viata de zi cu zi nu dau cu matura, pentru ca daca sunt persoane de care imi pasa le invit la o discutie de suflet, ceilalti se descurca singuri :D
    Pupici.

    www.peach-punch.com

    ReplyDelete
  6. Ce subiect dragut!!! Mie mi-a dat unfriend o prietena a mamei mele, deci o Doamna in toata regula, in deplinatatea varstei si experientei de viata :)) si mi-a spus si de ce! O enerva la culme faptul ca ii apareau zi de zi postarile mele PUBLICE, de cele mai multe ori distribuiri ale unor concursuri/GA pe facebook; mi-a reprosat ca pagina mea arata precum reclamele proaste din timpul unui film...ceea ce sincer mi se pare putin exagerat. E drept, ma inscriu la concursuri, dar de regula imi respect principiile si particip numai la concursuri " sanatoase" daca pot spune asa, pe pagini care imi plac, care mi se par de incredere, precum si pe bloguri pe care le citesc oricum cu drag! Probabil ca ar fi fost mai elegant din partea dansei sa debifeze simplu optiunea Show in News Feed si rezolva altfel spinoasa problema! Sunt sigura ca mi-au mai dat si altii unfriend, nu am verificat amanuntit :)) dar parol ca nu ma jeneaza, mi-am facut alte si alte prietene intre timp ;) cu care impartasesc chestii comune :) Te imbratisez cu admiratie, ca de fiecare data, draga Lucia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Îmi place la nebunie sinceritatea cu care te exprimi!
      Problema mea nu este Unfriend-ul în sine ci felul cum cineva, care pentru mine a însemnat ceva, a decis să-mi trântească ușa în față, fără să zică nici măcar... Pa, pa...

      Delete
  7. Facebook-ul pentru mine e ca o casuta de vacanta. Merg acolo pentru a petrece timp de calitate, asadar n-am de ce sa accept "intrusi". Refuz sa privesc constant postari cu animale ranite, copilasi bolnavi, texte care se vor inspirationale, insa sunt scrise/exprimate incorect, etc.. Acestea fiind spuse, consider ca pot apasa UNFRIEND de fiecare data cand simt, fara sa-mi justific gestul.

    P.S. Lucia, felicitari pentru blog.

    ReplyDelete
  8. Facebook-ul "face si desface": este bun in unele privinte, dar rau in altele. Cele bune: esti usor de gasit de oameni din toata lumea, mai ales ca in ziua de azi multi pornesc prin lume sa-si faca un rost, poti impartasi impresii si informatii cu ei. La capitolul rele, exceptand rautatile care se fac uneori pornind de la informatiile de aici (inclusiv moda hotilor de a lua ponturi de pe conturi), cel mai mare rau pe care eu il vad este faptul ca aseaza niste ziduri invizibile in jurul nostru. Oamenii ajung sa nu mai stie sa relationeze sau sa comunice in mod normal. Cum se putea inainte de aparitita sa (sau a lui HI5) ca oamenii sa vorbeasca? Sa se intalneasca face-to-face, sa se priveasca in ochi si sa-si descarce inima? S-a ajuns in situatia in care se vorbeste doar pe facebook, pe messenger, prin sms-uri, e-mail-uri, sau whatsapp. Doua suflete au nevoie sa se "simta" cand vorbesc. Prin facebook poti pune o mana pe umarul cuiva atunci cand iti impartaseste o problema? Sau poti vedea lacrima din coltul ochiului? Poti simti tremurul din glas? Totul se trensforma in discutii reci, chiar impersonale.
    De aceea eu nu-mi fac facebook!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apreciez acest punct de vedere, pentru că este argumentat și original. Dar...
      Eu am legat multe conexiuni prin intermediul canalelor sociale și nu m-am simțit închistată de ziduri. Din contră, m-am simțit în largul meu și am simțit că pot comunica exact ceea ce vreau... uneori poate chiar mai mult decât aș fi făcut prin viu grai, cu cei de lângă mine. Este doar experiența mea...
      Cred că avantajul cel mai mare când vine vorba de comunicare online este că distanța nu mai este o problemă, iar dezavantajul cel mai mare este că în scris niciodată nu vom avea intonație.

      Mulțumesc pentru comentariu, G!

      Delete
  9. Oricum atunci cand apare o noua persoana in viata noastra prima data o "verificam" pe facebook. dc sa nu continuam traditia si sa trecem pe fb toate etapele "calatoriei" noastre prin viata. Mult succes in continuare!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulţumesc. Recunosc că am "verificat" şi eu pe Facebook anumite persoane.

      Delete
  10. Regasirea cu oameni dragi, cuvinte care s-au spus cand la timpul lor nu eram pregatiti, promovarea blogului, participarea la diverse concursuri, desfasurarea activitatii de afiliat si pe aceasta platforma, colaborarile dintre bloggerite sunt in mare motivele pentru care l-am gasit util si mi-a placut.
    Unfriend am dat la putine persoane, de regula nu mai aveau acel cont si am intrat sa vad atragandu-mi atentia lipsa pozei de profil si ar mai trebui sa verific, dar toate astea mananca timp si inca nu vreau sa-l ofer. Debifarea pentru a nu mai primi noutati de la o persoana am descoperit-o tarziu, ma gandesc si stiu ca sunt persoane care nu stiu de setari, butoane, dar totusi au un cont. Chiar i-am setat unei rude sa nu mai primeasca pe e-mail toate notificarile, era bombardata cu mii de e-mailuri si e neplacut. Unii sunt comozi, altii cerceteaza.
    In viata de zi cu zi cel mai comod e sa ignori, oricum fiecare e ocupat cu viata sa.

    Gulerul cu blanita era detasabil? Imi place geaca si tinuta per total!

    ReplyDelete
  11. este superba jachetica aceasta!
    fb-ul? e bun si el la cate ceva, dar sa nu-i dam prea mare importata!!! :)

    ReplyDelete
  12. 1.Consider ca FB este un mijloc foarte bun de promovare si de advertising, daca e folosit in acesta directie. (de educare in cazul meu, de multe ori mi-a fost de folos pe post de teaching tool)
    2.Imi place ca pot pastra legatura cu prietenii de departe, desi la fel de bine faceam acest lucru cu Yahoo messenger, dar avand in vedere ca toata lumea s-a mutat pe fb...
    3. Nu-mi place ca scoate la iveala superficialitatea si narcisismul din oameni, mai ales din femei. Nu vezi decat poze cu fete mai machiate sau mai nemachiate etc.
    4. Da dependenta, ceea ce nu e ok, e foarte ”time consuming”.
    Oricum mai mult decat fb mi-0ar fi placut sa nu existe telefonul mobil, il detest cand suna.


    Imi plac ghetutele foarte tare cat si gecuta. Cand iti cumperi jeansi de pe miniprix nimeresti marimea sau trebuie luati mai mari?

    ReplyDelete
    Replies
    1. De acord cu opinia ta.

      În cele mai multe cazuri îmi iau măsura pe care ştiu că o port şi se potriveşte. Mă uit şi la cât elastan conţine jeansul şi mă mai uit şi la numărul pe care îl poartă modelul.
      Am observat însă că la brandul Talli Wiejl trebuie să-mi iau o mărime mai mare.

      Delete
  13. Si eu sunt de-acord cu Facebook-ul si nu stiu ce m-as fi facut fara el.
    :P

    ReplyDelete
  14. Eu personal am refuzat sa mai vad postarile unor personae cunoscute cu care sa spunem, am o relatie de prietenie si atunci am bifat acea optiune prin care nu mai trebuia sa le vad pozele, comentariile etc..... in acea perioada 'nebuna" cu pro si contra maidanezi postau absolut toate nebuniile cu caini in tot felul si comentarii nu tocmai ortodoxe la adresa taberei celeilalte si prin urmare am spus ca e deja prea mult si nu mai doresc sa vad postarile lor, am fost la un pas sa le dau unfriend dar.... FB cel putin pentru mine este o cale prin care vad ce maifac fostii colegi inclusive cei de scoala generala si alte personae cunoscute, evident majoritatea posteaza partea frumoasa a vietii lor si anunta pe toata lumea atunci cand au ceva frumos in viata lor cand treaba devine " it's complicated" nu doresc sa explice nimanui ci doar sa fie "intelesi" ca trec printr-o perioada grea.... la fel cum nu inteleg statusul de pe yahoo mess "busy" sau "nu ma deranjati" sau...etc, ok daca esti atat de bizi poti de exemplu sa te deconectezi pana devi "available". Mari

    ReplyDelete
  15. Eu nu iau FB-ul foarte in serios, si destul de des "fac curat" in lista de "prieteni", pe de alta parte, mi se pare util in anumite situatii. Am mai patit si eu sa mi se dea unfriend aici sau pe messenger din niste motive puerile, pe care le-am acceptat fara sa comentez, pana la urma daca persoana respectiva are asa gandire, nici nu cred ca mi-ar mai place sa fim prieteni/camarazi online.

    ReplyDelete
  16. love jackets! fine looks!

    ReplyDelete
  17. Pfff... am devenit atat de dependenta de facebook.. :( Stiu ca nu e bine, dar mi se pare o portita spre relaxare... unde gasesc tot ce-mi place, am foarte putine persoane la care am activat news feed... eu urmaresc cel mai mult paginile... de fashion in general :D
    Deci asta e solutia, sa debifezi showin news feed :)
    Foarte faina tinuta ta, puloverul, haina, ghetele, esti superba!! Te pup!

    ReplyDelete
  18. E chiar faina geaca ta versatila:)) Imi place tinuta ta e lejera si totusi chic;) Buna intrebarea ta...probabil in viata normala, tot unfiend dam, insa la modul, ca nu mai suni, nu mai iesi la suc...ulterior abia daca mai saluti persoana respectiva pe strada.:) Eu sunt totusi adepta vorbitului. Am o problema cu tine, pai hai sa o discutams si sa vedem daca se poate sau nu rezolva:)

    ReplyDelete