Saturday 6 September 2014

Memories of a beautiful sunrise...

Nu sunt o specialistă în planificarea vacanţelor, dar sunt o persoană meticuloasă căreia îi place să-şi facă cât mai bine lecţiile. Aşa se face că nu-mi este frică să îmi organizez vacanţa de la A la Z, fără să apelez la o agenţie de turism. Nu zic că aşa e cel mai bine, zic doar că dacă aveţi cât de cât habar să vă documentaţi pe internet şi aţi făcut cel puţin o plată on-line cu cardul, însemnă că puteţi să vă organizaţi vacanţa şi singurei.

Primul lucru când a venit momentul să ne alegem vacanţa a fost să ne documentăm cu privire la ceea ce înseamnă de fapt Santorini. Aţi fi uimiţi să ştiţi cât de mulţi români au fost în Santorini, prin urmare iată câteva articole prin care merită să treceţi pentru a vă face o impresie despre ce înseamnă această insulă grecească: bloguluotrava.ro, ovidiumuresanu.com, cristinasurdu.com şi fashionpainteddreams.com.

După ce ne-am documentat, am rezervat cazarea. Am căutat la fel şi fel de agenţii de voiaj on-line, am întrebat, dar nu am găsit nimic care să ne convină, aşa că am apelat la booking.com. Anul trecut am rezervat vacanţa tot cu ajutorul acestui site şi eram familiarizaţi cu procedura. Bookingul are foarte multe oferte, mai multe decât găseşti în agenţii, cu menţiunea că nu poţi rezerva decât cazare, nu şi transport. Hotelul ales de noi s-a numit Epavlis şi era situat în localitatea Kamari. Aş vrea să punctez încă de pe acum că acele viewuri impresionante de la înălţime nu se află în Kamari, ci pe coasta vestică, în localităţile Oia, Fira. Pe de altă parte, dacă sunteţi o familie cu copii, şi nu numai, vă recomand Kamari pentru cel mai facil acces la plajă.
De asemenea în Kamari puteţi vedea răsăritul, iar în Oia şi Fira apusul.

Ce trebuie să ştiţi despre booking? În primul rând că are nevoie de un număr de card. Eu le-am dat un card de debit, nu de credit, şi l-au acceptat. În primă fază ei cer numărul de card pentru a se asigura de identitatea persoanei care face rezervarea... sau cel puţin aceasta este impresia mea. Apoi, cam cu o săptămână înainte de începerea sejurului blochează suma pe care le-o datorezi. Unii chiar extrag şi suma.
Aici aş vrea să fac o paranteză să vă povestesc ce mi s-a întâmplat. Iniţial când am făcut rezervarea scria că banii îi vom plăti la terminarea sejurului şi nu m-am stresat să mă asigur că am întreaga sumă în cont. Cam cu o săptămână înainte de începerea sejurului mă trezesc cu un mesaj de la bancă în care mi se spune că a eşuat tranzacţia iniţiată de Epavlis. Hmmm... I-am contactat să-i întreb dacă rezervarea mea e sigură şi ce anume încearcă să facă? Iniţial i-am sunat, apoi am continuat discuţiile pe mail. M-au asigurat că am rezervare, dar că pentru a fi siguri că o să ne onorăm rezervarea vor să blocheze suma pe care le-o datorăm. Ok... M-am asigurat că am toţi banii în cont şi le-am spus să încerce iar. Primesc mesaj din nou de la bancă.,. tranzacţie eşuată. WTF!?
Sun la bancă. Se pare că aveam setată o limită maximă ce putea fi tranzacţionată online, iar suma pe care încercau să o blocheze depăşea cu mult limita mea. Am mărit limita, le-am scris mail din nou să încerce şi se pare că a treia oară a fost cu succes. Extracţia propriu-zisă a banilor s-a produs cu două zile după terminarea sejurului.
Hotelul în teorie fost de 4 stele, în practică de 3.5 şi în principiu a fost totul ok. Cel mai mult mi-a plăcut că era extrem de curat.

În ceea ce priveşte transportul, iniţial am căutat zboruri. Am găsit... nimic de zis... însă mi s-au părut scumpe. Lucru normal, atunci când faci o rezervare cu o lună înainte. După îndelungi negocieri şi analize am hotărât să mergem cu maşina... aproximativ 1400 de kilometri, din care jumătate doar prin Grecia, apoi între 5 şi 8 ore cu ferryboatul. Din experienţa mea, vă recomand să faceţi acest drum din două bucăţi, cu pauză de o noapte în Salonic. Noi aşa am făcut la întoarcere şi a fost cel mai bine. La dus, drumul până în portul Pireus a durat 20 de ore, cu destul de multe opriri.
Drumul prin Bulgaria a fost făcut pe timp de noapte şi nu am avut nicio problemă. Chiar aş vrea să remarc că Bulgaria e plină de maşini româneşti pe timp de noapte.

Documentarea despre călătoria cu ferry-ul am făcut-o de pe santorinidave.com. Informaţiile au fost foarte bune. Ce trebuie să ştiţi este că trebuie să vă rezervaţi din timp biletele pentru a fi siguri că aveţi locul asigurat. Noi am făcut asta cam cu două săptămâni înainte. Rezervarea implică şi plata on-line a biletelor. Dimineaţa sau seara înaintea călătoriei trebuie să vă ridicaţi biletele de la biroul aflat în port, altfel nu vă puteţi îmbarca pe ferry.
Drumul la dus a durat 8 ore pentru că a fost făcut cu un ferryboat Blue Star Ferries... imens.
Drumul la întors a durat 5 ore pentru că a fost făcut cu un catamaran Hellenic Seaways... mai mic, mai rapid... dar extrem de gălăgios. Dintre cele două l-aş alege pe primul, atât din punct de vedere al confortului cât şi a din punct de vedere a ceea ce are de oferit la bord. Dacă îl alegeţi pe al doilea, nu alegeţi clasa economic, zgomotul e mai mare decât în avion. Informaţii detaliate despre călătoria cu maşina, dar şi cu ferryul găsiţi în limba română pe grecia.de-weekend.ro.

Nu vă mai spun că este esenţial să aveţi un GPS cu voi. Nu vă complicaţi cu fel şi fel de aplicaţii. Folosiţi Google Maps. Activaţi 3G-ul, deschideţi aplicaţia, setaţi traseul, porniţi-o şi apoi dezactivaţi 3G-ul. Dacă şi-a descărcat harta, nu aveţi nevoie de conexiune la internet permanentă.
Noi am avut mai multe astfel de aplicaţii, dar s-a dovedit că Google Maps-ul avea cele mai actualizate hărţi.

Ultimul sfat pe care vi-l ofert este să întrebaţi... atunci când nu ştiţi ceva, când v-aţi blocat... întrebaţi. Dacă tot nu v-aţi lămurit mai întrebaţi o dată... sigur vă veţi debloca.

Aceastea fiind spuse, aştept eventualele întrebări sau propuneri cu privire la ce anume aţi vrea să vă mai povestesc despre această călătorie.


21 comments:

  1. Fotografiile voastre ar putea fi premiate!!! Cine e atat de talentat... tu sau sotul tau? Sa nu-mi spui ca amandoi! :)
    M-am pierdut prin ceea ce redau, am ramas acolo...

    Tu ai concizia necesara incat postarea sa fie utila, in mare masura obiectiva si usor de citit! Mi-a placut sa citesc fiecare detaliu... Noua nu ne-a placut drumul pe timp de noapte prin Bulgaria - poate si ploaia a avut "vina" ei! Limitarile de viteza absurde, faptul ca nu erau indicatoare/marcaje rutiere clare... Mie mi-a parut destul de obositor drumul de 12 ore pana in Halkidiki, nici nu imi pot imagina cum l-ati perceput voi! Cu oprire la Salonic e rezonabil.

    Referitor la propuneri, mie imi pare inabordabila Santorini din pricina costurilor - din toate punctele de vedere! Poate percep eu in mod eronat! Daca ai putea sa punctezi pe aceasta tema intr-una dintre postari, ar fi interesant de stiut! Apoi, oferta de obiective turistice demne de vizitat!

    Pupici, Lucia! :)
    Ilda
    Lavender Thoughts

    ReplyDelete
    Replies
    1. Distanţa destul de mare până în Santorini contribuie la creşterea costului, dar în principiu nu cred că e mai scump de decât Halkidiki, cel puţin nu în materie de cazare şi de mâncare. Secretul este să faci rezervare din timp... inclusiv la transport.
      Uite spre exemplu, noi la masă nu plăteam mai mult de 35 de euro niciodată. Şi 35 e maxim, pentru că am dat şi 25 uneori. Berea costa între 2 şi 4 euro, iar un fel de mâncare mai puţin sofisticat costa până în 10 euro.
      Erau foarte multe minimarketuri şi un sandviş sau o salată de fructe costau 2 euro. Apa la 1.5l era până în 80 de cenţi. Magneţii de frigider costau 1.5 euro, iar o vedere 80 de cenţi.

      Să-mi spui cum erau preţurile în Hailkidiki... comparativ mă refer.

      Mulţumesc pentru propunerea de subiect, chiar am să-l detaliez în postarea viitoare.

      P.S. Contrar aparenţelor, eu sunt fotograful familiei. Îţi mulţumesc pentru compliment, chiar mă bucur că efortul meu de a imortaliza cât mai multe viewuri este apreciat. Iubesc fotografia.

      Delete
    2. M-am mai linistit, in acest caz! Inseamna ca ramane doar diferenta de cost pe care o implica distanta, respectiv mijloacele de transport! Referitor la cazare: am fost la o pensiune (cu conditii foarte bune) in Ouranoupolis, Halkidiki, bratul Athos - pentru 6 nopti, am platit ceva mai mult de 400 euro. Rezervarea a fost facuta prin ianuarie/februarie - prin booking.com. La noi, mesele au variat intre 60 si 100 de euro (pentru 4 adulti si un copil) - mese copioase! In rest, tot pe-acolo se situau preturile! Ma refer la apa, bere, fructe, magneti...

      Cu drag, ma bucur ca gasesti utila propunerea!
      Ma bucur sa descopar o noua calitate a ta si te felicit! :)

      Delete
  2. Ce poze minunate. Chiar ai putea participa cu ele la concursuri de fotografie.
    Santorini pare o locatie demna de a fi vizitata insa eu nu sunt neaparat fana marii, a statului la plaja. N-as spune nu unei astfel de vacante dar daca as avea de ales, probabil as merge pe vizitarea unor orase europene.
    Probabil pentru ca imi place agitatia lor si mixul acela interesant dintre oras agitat si satisfactia ca ai gasit un loc linistit intr-un oras zgomotos.
    Tot imi este gandul la Stockholm. Si bineinteles la revizitarea Berlinului.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulţumesc pentru apreciere.
      Să ştii că şi mie îmi place şi vreau să vizitez cât mai multe oraşe europene.
      Nu am nici cel mai mic dubiu că vei ajunge să le vizitezi pe toate la un moment dat.

      Te pup, Andreea.

      Delete
  3. Si eu mi-am pus intrebarea: cine-i fotograful acestor momente deosebite? Avand in vedere ca in una apari tu, gandesc ca amandoi ati contribuit la un post despre o destinatie extrem de frumoasa.
    Big like!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu sunt autoarea tuturor fotografiilor, bineînţeles mai puţin a ultimei. Mulţumesc pentru toate aprecierile.

      Delete
  4. Superbe poze.Mie nu-mi place la mare, dar exista cateva locatii unde imidoresc sa ajung doar de dragul peisajului. Santorini si Puket ar fi doua dintre ele. Ti se pare potrivita locatia in care ati fost pt o familie cu copil de 1,5 ani.Parca as merge anul viitor, dar cu avionul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mi-e greu să dau un verdict, pentru că nu ştiu exact cât de pretenţios este bebe şi care e gradul vostru de suportabilitate la provocari.
      Ei au o singură plajă cu nisip fin şi este situat într-o zonă mai puţin comercială, la care ar trebui să vă duceţi cu o maşină ceva. Plaja se numeşte Monolithos.
      În rest plaja este formată din pietricele mici şi medii care din punctul meu de vedere rănesc pielea fină a unui copil mic.
      Dacă plănuiţi să staţi numai la piscina hotelului pentru bălăceală şi apoi să vă plimbaţi prin toate staţiunile atunci e ok, dar şi-aşa nu prea merită să daţi atâţia bani şi să strabateţi o aşa distanţă.
      În plus o să fie complicat să faceţi expediţii cu vaporaşul la vulcan şi la plajele lor mai speciale. Cu greu găseşti umbră, iar drumul pe vulcan e destul de accidentat. Al nostru are 5 ani şi tot a trebuit să-l ducă tati în spate.

      Pe de altă parte nu te mint, am văzut străini cu landoul după ei, în vaporaşuld e expediţie. Nu era un bebe prea fericit, dar asta e partea a doua.

      Delete
  5. Superbe fotografii! Cred ca a fost o vacanta pe cinste!

    ReplyDelete
  6. Ce frumos...banuiam ca este de vis Santorini, dar pozele tale imi confirma asta. Te pup!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Este o experienţă, Anca. Merită măcar o dată în viaţă.

      Delete
  7. cat de faine sunt pozele!! :D ma bucur ca v-ati simtit bine. avem si noi Santorini pe lista de vazut
    noi vrem sa ne mai intoarcem in Mykonos, dar data viitoare luam avionul, a fost crunt la intoarcere pe ferry din cauza valurilor, dar a meritat :)

    noissapym.blogspot.ro

    ReplyDelete
    Replies
    1. Îmi imaginez prin ceea ce aţi trecut. Şi eu aş alege avionul a doua oară.

      Delete
  8. De vis! Cred ca tinutele tale de vacanta au fost pe masura!
    http://talis.ro/poarta-rochii-cu-volane/

    ReplyDelete
  9. What does 777 Casino Name & How to pronounce it
    777 Casino is an international casino with 5,000+ slot machines 서귀포 출장안마 and some of the most popular 경산 출장마사지 slots. All slots are classified in 당진 출장마사지 accordance with 안동 출장샵 the 창원 출장마사지 name.

    ReplyDelete