Sunday 8 December 2013

O manifestare a egoului

Sunt o persoană căreia îi place să dea replici.
Știţi filmele acelea în care ecranul se blochează preţ de câteva secunde exact pentru a marca o replică memorabilă? Well... aşa îmi place să-mi trăiesc şi eu viaţa... prin replici memorabile. Evident că nu pot să arunc cu replicile aşa... aiurea... în stânga şi în dreapta, nu ar mai avea niciun farmec. Îmi place să creez contexte de spus replici, îmi place să provoc contexte de spus replici.
Acum poate vă întrebaţi care este justificarea? Primul gând care-mi vine în minte este copilăria. Am avut, slavă Domnului încă mai am, părinţi despre care îmi amintesc că se mai certau din când în când şi tot ceea ce am reţinut eu, din tot ceea ce se certau ei, e că parcă se întreceau în replici de neuitat. Cine este cel care are ultima replică şi ce replică este aceea.
Clar... what goes around comes around... şi îmi asum, sechelele copilăriei, şi vă asigur că nu sunt singurele.

Sunt lipsită de modestie, dar cred că am deprins de-a lungul timpului capacitatea să-mi încui interlocutorii cu o replică. Acum să nu vă imaginaţi că dintotdeauna m-am priceput la asta. Am avut zeci de situaţii când am plecat dintr-o discuţie cu coada între picioare şi la câteva minute de la discuţie mi-au venit în cap cel puţin 3 replici de dat, dar la ce bun... că timpul nu-l poţi da înapoi...  Cu toate acestea cred că poţi să înveţi şi când se iveşte un nou context, căci vă asigur că se iveşte... îndrepţi zecile de situaţii de ciudă, care te-au marcat şi din care ai plecat cu coada între picioare...

Dintotdeauna am fost un observator al oamenilor cu capacități de comunicare ce depășesc media, de la care am furat cât de mult am putut, pentru că ştiam că la un moment dat îmi va fi de folos și așa a fost.

Sunt mai multe atuuri pentru obținerea unei replici memorabile. Unul este EXPERIENȚA, altul este STĂPÂNIREA DE SINE, cel mai important este RĂBDAREA.
Lasă conversaţia să crească natural... nu o grăbi, incit-o, pândește-o şi când oportunitatea se ivește, ia-ţi câteva secunde de gândire până să răspunzi... dacă nu sunt suficiente cele câteva secunde, nu te grăbi să răspunzi cu o prostie, pune mai degrabă o întrebare, pune-ţi interlocutorul să repete... câştigă timp... şi abia în final spune-ți punctul de vedere! Cu siguranță nu vei da greș. Eu nu am dat.

Ca de obicei postarea este izvorâtă din experiențele mele cotidiene și chiar mi-ar plăcea să aflu și alte puncte de vedere cu privire la acest aspect.

Haină :: Bershka via Kurtmann | Pulover :: Pimkie via miniPrix | Jeans :: ASOS
Ghete :: via miniPrix | Geantă :: Cropp


25 comments:

  1. Alte punct in comun pentru noi doua, Lucia?! :)
    Deduc din ceea ce spui ca tu te afli la un nivel superior, eu inca ma pripesc, inca grabesc lucrurile!

    Mi-ai amintit si de acel episod din Seinfeld in care George Constanza si-ar fi dorit sa se intoarca la locul "cu pricina", sa recreeze situatia suparatoare pentru a spune replica memorabila perfecta, gandita/gasita ceva mai tarziu...

    Arati excelent, esti luminoasa! Esarfa si geanta sunt sarea si piperul tinutei, completand de minune nuanta puloverului!

    Pupici, cu drag!
    Ilda
    Lavender Thoughts

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oricât de experimentată aș fi tot mai găsesc ceva să învăț, deci superioritatea este unu lucru relativ.
      Tu știi că și eu am avut în minte exact același episod din Seinfeld? Am vrut să fac o mențiune în acest sens, dar apoi am șters-o, dar mă bucur nespus că ai făcut-o, tu. <3

      Mulțumesc pentru cuvintele frumoase și mă bucur că rezonăm și la acest capitol.

      P.S. Datorită îndemnului tău, am văzut emisiunea Profesioniștii în care a fost invitată Oana Pellea și mi-a plăcut nespus. Mulțumesc pentru recomandare!

      Delete
    2. :) Am fost gand la gand cu Seinfeld!

      Cu drag, Lucia! A fost o emisiune speciala, imi doresc sa o revad!

      Delete
  2. Ce aparat/obiectiv foloseste fotograful? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. NIKON5100 cu obiectivul NIKON 55-200mm f/4-5.6G AF-S DX VR.

      Delete
  3. Interesanta postarea de astazi... si mie imi place sa gasesc replicile potrivite, dar din pacate (sau nu) le servesc doar in discutiile imaginare pe care le port cu un anumit interlocutor. Nu imi place sa pun punctul pe i sau sa spun la un moment dat ceva ce peste ani nu i-as mai gasi sensul, si rar mi se intampla sa port doua discutii neplacute cu aceasi persoana (de obicei ma rezum la una, nu sunt genul de persoana care da o a doua sansa sau se lasa angrenata in aceleasi discutii). Si ca sa fiu sincera pana la capat nu imi place sa jignesc o persoana chiar daca o merita din plin, nu ma simt confortabil facand asta, prefer sa intorc spatele si sa nu ma mai uit inapoi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Îmi place opinia ta pentru că este un punct de vedere oarecum diferit. Nici eu nu sunt o fană a acestui gen de replici și aș vrea să precizez că în scrierea articolului eu nu am avut în minte o replică jignitoare, ci o replică cu substrat, o replică inteligentă, spusă într-un context profesional, de exemplu.

      Delete
  4. Doamne cat m-am regedit in faze cu iesitul cu coada-ntre picioare ca pe urma sa imi vina replica perfecta!
    Tu superba si radianta!
    Pupici!
    www.peach-punch.com

    ReplyDelete
  5. De mica am fost invatata sa gandesc inainte sa raspund... sa am grija cand deschid gura etc. si cred ca am avut parinti exemplari in ceea ce priveste educatia si le multumesc pentru asta :) In ceea ce priveste gandurile tale, ai perfecta dreptate, mai bine taci, mai bine dai un raspuns putin mai greu si bun, decat sa spui o tampenie :D Imi place mult felul tau de a scrie si astept cu nerabdare fiecare ocazie de a te citi din nou, te pup, saptamana usoara!!

    ReplyDelete
  6. subscriu. in ultimii ani, de cand m-am mai maturizat si am inteles cum stau lucrurile intre oameni, sufar de sindromul replicilor venite cu intarziere. ma enerveaza rau de tot ca nu imi vin replicile inteligente decat dupa ce a trecut momentul. si atunci imi spun ca nu sunt destul de isteata, nu ma duce capul, nu am prezenta de spirit, nu sunt focusata total pe discutie, nu stiu exact ce-i cu mine, dar nu imi place. am senzatia ca celuilalt ii pot crea impresia ca as fi proasta pt ca nu am dat o replica mai elaborata.
    si oricat de mult as citi sau as fi atenta la cei care au capacitatea de a purta dialoguri inteligente....tot nu am reusit inca sa fiu multumita de mine.
    si am mai observat ceva....uneori parca mi-ar iesi cate o replica memorabila, dar mi-e jena sa o spun. mi-e rusine de rusinea celuilalt.
    D.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu zic că nu-ți lipsește istețimea din moment ce îți pui această problemă și replicile îți vin, chiar dacă cu întârziere.
      Cred că ține doar de o inspirație de moment și de experiență.
      Și eu încerc să mă abțin dacă am senzația că nu am ceva interesant de spus, cu toate acestea încerc să mă implic în conversație, nu stau retrasă.
      Sunt sigură că ești perfecționistă și doar îți lipsește un pic curajul.

      Delete
  7. Emotivitatea mea ma face sa nu pot da o replica, in imaginatia mea ma descurc cum nu se poate mai bine, in realitate depinde cat de relaxata sunt si de multi alti factori. Uneori refuz sa-mi mai spun parerea in cazul anumitor persoane, stiu oricum ca orice as spune nu-i intereseaza.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu ai cum să știi cu siguranță că nu-i interesează, dacă nu te exprimi.
      E bine să nu te ghidezi niciodată pe acest principiu și eu pot să-ți spun cu sinceritate, din toate postările tale, dar și din sumedenia de comentarii, că ai o părere ce merită auzită/citită.

      Delete
    2. Stii de ce spun ca nu-i intereseaza? E pentru ca am o parere de viata, conduita, diferita de a lor. Vorbesc despre persoane pe care le cunosc destul de bine. Simt cand parerea mea ii indispune, in general simt omul, din gesturi, din privire, din glas... si ma opresc. Evit si ma rezum in a asculta, iar daca nu-mi face bine sa ascult, evit cu totul persoana sau incerc sa-l atrag spre o discutie pe un teritoriu neutru. Nu-mi place sa fiu calcata pe coada, dar nici certurile. :)
      Iti multumesc si ma bucura mult ceea ce gandesti despre mine. :)

      Delete
  8. Cu fiecare postare de-a ta, cu fiecare rand scris imi dau seama ca ne asemanam. E drept, nu am experienta ta de viata dar simt ca ma maturizez pe zi ce trece si totusi bucatica de copil din mine e bine prinsa.
    Mi-a placut tare mult sfarsitul postarii privind momentul oportun 'de atac' , eu personal am invatat asta de la o persoana care desi mi-a ranit sentimentele, in momentele noastre frumoase ne intreceam in replici acide si simteam ca ne educam reciproc, ca ne maturizam reciproc. Fiecare experienta a vietii, ca se termina bine sau rau, te imbogateste cu ceva.
    Cat despre outfit, imi plac tare mult botinele, puloverul si blugii tai. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mă bucur să citesc că rezonăm. Mulțumesc pentru toate cuvintele frumoase.

      Delete
  9. Sa spun , din nou, cat de mult ne asemanam?! cred ca putem deschide chiar un club virtual, citesc ca si alte doamne /d-re au subscris acestei idei! venim si intarim proverbul conform caruia "cine se asemana se aduna" ! Replicile sunt specialitatea mea, mi-am dat seama de asta de timpuriu, cred ca eram la liceu, cand am vazut ca ii uimesc pe cei din jur cu replici de tot felul! De cele mai multe ori, ii faceam pe cei din jurul meu sa zambeasca, sa rada chiar, eram o sursa de buna dispozitie! Cum anii au trecut (si) peste mine ;) cu bune, cu rele, m-am calit si s-au calit si replicile cumva, devenind mai acide, de cele mai multe ori! Ideea e ca nu mi se opresc vorbele in gat, spun ce am de spus si tot nu mi se termina ideile...asa ca...nu ma provocati :)) uneori, ma mir si eu de unde imi vin atatea in minte si cum isi gasesc ele loc printre buze, pana la obrazul celui vizat! dar...tare gros mai e obrazul unora in ziua de astazi...asa ca multe replici raman fara efect. Nu-i nimic, eu tot nu o sa tac!
    Tu arati superb ca intotdeauna, am putut acum sa-ti vad si ochisorii ca ai lasat deoparte ochelarii de soare :) ce frumos e la voi, ce poze reusite ati facut, pe cand la noi nametii cresc si cresc, a tot nins de vreo 36 de ore! te imbratisez cu mare drag, mi-a fost dor de tine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Este important să avem o opinie și este important să știm când să o exprimăm. Și acesta este de asemenea un secret în arta comunicării. Știu că rezonăm și mă bucur foarte mult de asta! Mulțumesc!

      Delete
  10. Mi-as dori sa scrii mai des!!!!

    Arati foarte bine, draga Lucia!

    ReplyDelete
  11. ador haina! :) eu cred ca stapanirea de sine e cel mai important lucru in replici, ca de foarte multe ori putem sa exageram. Si este foarte important ca prin replici sa se simte mai mult umorul decat sinceritatea cruda, pentru ca nu vrem sa jignim pe nimeni ... :)


    Saci
    ChocolateFashionCoffee
    ChocolateFashionCoffee Facebook Page

    ReplyDelete
  12. Cred ca toate ne-am regasit in partea cu "la câteva minute de la discuţie mi-au venit în cap cel puţin 3 replici de dat, dar la ce bun...", ce pot eu sa spun e ca mai nou mi se intampla tot mai rar, partial pentru ca am devenit mai priceputa, dar si pentru ca am invatat sa nu acord prea multa importanta conversatiilor care nu o merita...
    Imi plac mult fotografiile tale si din toata tinuta, botinele sunt preferatele mele :)

    ReplyDelete
  13. Esti chiar simpatica. Prin faptul ca esti atat de naturala si sincera mereu, incat dupa ce ti-am citit postare imi zic "uite om mai sincer ca tine"!:) Imi place sa am replici bune dar mai inca de invatat cum sta treaba. Sunt emotiva dar imi place sa am ultima replica desi nu imi iese mereu.

    ReplyDelete
  14. Ghetele sunt fenomenale! As fi optat poate pentru niste blugi mai stramti, sau boyfriend cut in adevaratul sens al cuvantului. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeap, le port în toate combinaţiile mai sunt descrise, sunt foarte versatile.

      Delete