Sunday 1 December 2013

De ziua mea...

Mi-a spus la un moment dat o cititoare a acestui blog că datorită felului în care scriu îi deschid pofta pentru scris... Nu ştiu ce-aţi fi simţit voi citind o astfel de afirmaţie, dar eu am fost FLATATĂ. De ce? Pentru că exact aşa definesc eu calitatea lucrurilor pe care le citesc. Şi a fost o coincidenţă care mie mi-a făcut mare plăcere şi mi-a adus mare bucurie. Nu este simplu să inspiri oameni prin ceea ce scrii/spui/faci şi cine reuşeşte acest lucru cred că este cel puţin un om talentat.

Mi-aş dori să am capacitatea să scriu doar articole de acestă factură şi am convingerea că nu e un target imposibil. Singura problemă este că mi-am dat seama că inspiraţia mea este la cote maxime doar în momentele când în viaţa de zi cu zi trec prin nişte războaie... Altfel spus... cum n-am scris nimic de două săptămâni, înseamnă că în planul personal a fost linişte şi pace. Cam aşa ceva...

Şi în planul acesta cu linişte şi pace mi-am căutat alte surse de inspiraţie, pe care vreau să le împărtăşesc şi cu voi.

1. Prima sursă este un interviu cu Oana Pellea pentru revista TABU.RO. Articolul nu este pentru oricine şi îl recomand ca inspiraţie pentru suflet şi minte.
Sper să nu fie o jignire pentru dânsa, dar m-am indentificat terifiant de tare cu fragmentul: "Marea mea curiozitate este faţă de mine şi încerc să mă cunosc. Mi se pare esenţial. Am realizat acum câteva zile că unicul martor real interesat de mine sunt exclusiv EU. În rest mă intersectez cu oamenii în viaţa asta a mea, avem momente de prietenie împreună, ne iubim, ne despartim, ne comentăm, etc. Dar până la capătul capătului drumului singura persoana real interesată de mine sunt eu."... aşa cum am zis... nu e pentru oricine.

2. Datorită acestui articol l-am descoperit pe Sorin Onişor, un fotograf despre care Oana Pellea spune: Poţi visa sau face un film întreg pornind de la orice fotografie realizată de el… Nu-l cunoşteam. Am aflat apoi că a luat premiul pentru cel mai bun artist fotograf. Fiecare fotografie e un  univers. Poezia şi frumuseţea sunt în ochii lui. Poate fotografia şi o găleată că va arata tot senzaţional. E un adevarat artist. Cât de tare poate fi să se spună despre tine aşa ceva?
3. Dragoş Bucurenci este o sursă de inspiraţie relativ recentă pentru mine, dar care mă uimeşte cu fiecare articol. Mi-a plăcut cum spune el în aticolul Confesiunile unui misogin: Așa cum nimeni n-are niciun merit în a se fi născut alb, bărbat sau heterosexual, nimeni n-are nicio vină în a se fi născut negru, femeie sau homosexual. Dar cum primele roluri vin la pachet cu niște privilegii incontestabile, cei care se bucură de ele au o datorie morală de a reduce această inegalitate. Căci „mult i se va cere oricui i s-a dat mult” (Luca 12: 48).
Ideea aceasta o întărește și în articolul Nu în numele meu unde vorbește de plângerea făcută către CNA cu privire la afirmația discriminatoare a lui Cheloo din cadrul emisiunii X Factor: Refuz să-mi dau ochii peste cap și să mă plâng pe blog, pe Facebook sau în compania prietenilor, de lipsa de maturitate a unui rapper care promovează idei neonaziste la o emisiune de maximă audiență și de tăcerea complice a postului TV care le difuzează. Pentru că, dacă aș face doar atât, ar însemna că și eu sunt complice cu Cheloo. După părerea mea, asta înseamnă să ai cojones!

4. Ioana Rădulescu este o sursă de inspirație mai veche, dar pe care am senzația că o redescopăr cu fiecare articol pe care îl scrie. Ador stilul său de a scrie, aștept cu nerăbdare articolele ei și... de fiecare dată după ce o citesc, rămân cu senzația că a spus atât de multe și totuși nimic. Vreau să vă îmbii să o citiți pentru că sunt sigură că nu veți regreta... e genul acela de scriitor care sădește dorința de a scrie: Relatia perfecta nu exista. Nicaieri! Cand cititi texte frumoase scrise de altii, stiti si voi ca sunt doar de imagine. Toti oamenii sufera, relatiile sunt facute ca sa implice compromisuri. Iar compromisurile de cele mai multe ori inseamna suferinta. Ne invartim intr-un cerc fara ca macar sa constientizam ca noi alegem asta. Iar daca vedem langa noi jobul perfect, nici macar el nu e perfect. Oamenii fac eforturi atat de mari sa traiasca… uneori vor intimidate, alteori vor mai multa expunere. Unii vrem ceea ce altii au, iar aceia vor ceea ce avem noi. Ciudat, nu? - pasaj dintr-un articol pe care l-am adorat și care se numește In spatele vietii perfecte.

...va urma

P.S. LA MULȚI ANI MIE, LA MULȚI ANI ȚIE, LA MULȚI ANI TUTUROR ROMÂNILOR!  ♥

Dacă aveți și alte recomandări pentru mine, le aștept!

16 comments:

  1. Dragos Bucurenci a fost coleg de liceu cu mine si imi pare rau ca nu l-am cunoscut mai bine atunci. E un tip super tare! La multi ani, Lucia!

    ReplyDelete
  2. eu ti-am spus...si ti-as mai zice mereu..
    D.

    ReplyDelete
  3. LA MULTI ANI LUCIA, la multi ani Romania, la multi ani romanilor de pretutindeni! De-am putea fi mai fericiti, macar in aceasta zi cu inalte semnificatii! Nu stii cat ma bucur eu astazi, mai intai pentru darul pe care mi l-ai facut, si care este pentru mine in primul rand unul de suflet, si mai apoi pentru faptul ca ne marturisesti ca ai avut parte de liniste in ultima perioada. Nu ai mai postat pe blog, doar pe FB, dar important e CA ESTI BINE! Raman alaturi de tine si sper sa ne bucuram numai de zile bune, mai ales ca se apropie Sarbatorile :) Multumesc inca o data pentru tot. De cand te citesc, stiu sigur ca NU SUNT SINGURA! :-*

    ReplyDelete
  4. Pe Dragos Bucurenci am avut onoarea sa il ascult, un om de exceptie. Pe Sorin Onisor il admir, ii admir pozele, ii admir workshop-urile. Mi-ar placea tare mult sa imi pot achizitiona un aparat foto dragutel si sa ma inscriu la un workshop de-al lui. Sa fiu acolo, doar ochi si urechi, ascultand si invatand de la un om ca el!
    La multi ani, Lucia!

    ReplyDelete
  5. La multi ani, Lucia!
    La multi ani, romani!

    Stiu bine la ce te referi in primul paragraf al postarii! Am avut si eu astfel de momente-revelatie! Sunt priceless! :)
    Recent, am vizionat o editie a emisiunii "Profesionistii". Oana Pellea era invitata. Nu sunt cuvinte cu care sa pot exprima furtuna de ganduri si de trairi generate de ceea ce am vazut si ascultat. Iti recomand sa cauti emisiunea, in cazul in care nu o stii deja!
    Fotografiile lui Sorin Onisor sunt extrem de inspirat "definite" de Oana. Fiecare dintre ele m-a impresionat dar ultima...

    Multumesc pentru postare, minunata ideea!
    Acum, stiind ca iti merge bine si ai perioada linistita cand nu postezi, pot astepta cu mai multa rabdare...:)
    Te imbratisez, draga Lucia!

    Ilda
    Lavender Thoughts

    ReplyDelete
    Replies
    1. Și eu te îmbrățișez, dragă Felicia.
      Chiar m-ai făcut curioasă și am să o caut! Mulțumesc!

      Delete
    2. Zau ca merita cautata si urmarita! :) Vei intelege de ce am spus asta...
      Pup!

      Delete
  6. La multi ani, Lucia!
    La multi ani, Romania!

    ReplyDelete
  7. La multi ani, Lucia! Oana Pelea este o persoana desebita, am avut ocazia sa vorbesc putin cu ea si m-a impresionat profund, este o doamna in adevaratul sens al cuvantului si un om minunat. Sorin Onisor este un artist desavarsit, ador fotografiile sale si intr-adevar fiecare din ele spune o poveste minunata.

    Te pup si iti doresc o seara minunata!

    ReplyDelete
  8. La multi ani din suflet Lucia!
    La multi ani Romania !

    ReplyDelete
  9. La multi ani si toti fericiti, Lucia! La multi ani romanilor de pretutindeni!

    ReplyDelete
  10. La multi ani Lucia! La multi ani Romania! Superb subiect ai ales cu aceasta ocazie, oameni cel putin interesanti.
    Emisiunea Profesionistii a adus in reflectoare multe nume sonore, dialogurile sunt delicioase, pline de invataminte si substanta. Nu o urmaresc dar cand dau din intamplare peste ea ma uit cu sete.

    ReplyDelete
  11. Nu auzisem de Sorin Onisor, dar m-au fascinat fotografiile sale. Iar interviul cu Oana Pellea mi-a reamintit ceea ce cred dintotdeaua: oricum cea mai mare parte a timpului ti-o petreci cu tine insuti, asa ca merita sa investesti in a te cunoaste si a te accepta (sau schimba) astfel incat sa fii impacat tu cu cine esti. Concluzie: din postarea asta am descoperit ceva nou, m-a pus pe ganduri, a fost utila si mi-a palcut mult!

    ReplyDelete
  12. Pe Sorin Onisor il urmaresc pe FB, imagini si povesti superbe! LA MULTI ANI!

    ReplyDelete